Платиха 32,4 млн. долара за ваза от династия Цин
Платиха 32,4 млн. долара за ваза от династия Цин / снимка: sxc.hu

Ваза от времето на древната китайска династия Цин беше продадена за 253 млн. хонконгски долара (32,4 млн. долара) на търг на аукционна къща „Сотби'с" в Хонконг. Това беше рекордна цена за произведение от китайски порцелан.

„Това определено е важно събитие", заяви Николас Чоу, зам.-председател на отдела на аукционната къща в Азия. „Китайските творби на изкуството заеха своето място на сцената на световните търгове днес", допълни той. Докато определени сегменти от китайския пазар за предмети на изкуството значително изгубиха своята стойност по време на финансовата криза, особено съвременното китайско изкуство, по-старите картини и имперски антики продължават да представляват голям интерес и се продават на високи цени.

Цената на вазата беше по-висока спрямо близо 28 млн. долара, платени за делва от син и бял порцелан от 14-и век, посочва БГНЕС. Тя беше продадена на търг на „Кристи'с" през 2005 г. Калиграфски свитък на поета Хуан Тинцзян от династията Сун беше продаден за около 64 млн. долара на търг през юни в Пекин, който беше организиран от китайските аукционери Beijing Poly.