/ Thinkstock/Getty Images
Невероятно, но това е реално място на нашата планета. Данксия е геоложки феномен в Китай, чието име се е превърнало в нарицателно за изключителните пейзажи, а от 2010 г. е част списъка на ЮНЕСКО. Преводът на името означава „Розов облак”.
 
Геоложкият феномен обхваща шест провинции в Китай. Най-живописното място, където се наблюдава обаче, несъмнено е Националният геоложки парк Чжанье, който се намира в провинция Гансу.
 
ГАЛЕРИЯ: Земя като дъга: Китайският феномен Данксия

Пластовете първоначално са били хоризонтални, един върху друг, като слоеве на торта, формирани от пясъчник и други минерали в продължение на над 24 милиона години.
 

Невероятните нюанси на цветовете на планините са предизвикани от влиянието на водата и кислорода, които взаимодействат с желязото и други елементи в седимента, заедно с малки количества други минерали, доставени от подпочвените води, просмукващи се през депозитите.
 
Приказна красота: Тайната на розовото езеро Хилиър (СНИМКИ)

В продължение на милиони години, слоевете са били погребани и са се втвърдили в скала. Техният наклон е причинен от същите тектонични сили, отговорни за образуването на Хималаите - когато индийската плоча се е забила в евразийската плоча преди около 40-50 млн. години. Притисната земята се е нагънала в планините.
 

След като слоевете са се издигнали, силите на ерозията са издълбали необичайните форми в скалистите очертания - гладки, понякога стръмни, достигащи височина от няколко стотин метра. А вятърът, дъждът и времето са създали подобни на кули скали, върхове и дерета в разнообразие от цветове, шарки и размери.
 
През 2009 г. местното издание на "Нешънъл джиографик" класира Планините на Дъгата сред 6-те най-смайващи природни чудеса на Китай.
 
Любопитно е, че Данксия си има двойник - планината Vinicunca в Перу изглежда напълно като своя китайски братовчед.