Петната по бананите - ключ към диагностициране на рак нa кожата
Петната по бананите - ключ към диагностициране на рак нa кожата / ThinkStock/Getty Images

Под агресивното действие на слънчевите лъчи човешката кожа и банановата кора произвеждат еднакъв ензим, чието наличие и разпределяне позволяват да бъде определен стадият на развитие на меланома, съобщи АФП.

Петте навика, които най-често отключват рак

Ензимът се нарича тирозиназа. Той предизвиква тъмните петна по бананите и почерняването при хората. При дисфункция на регулирането му се появява меланом - много тъмно петно.

По тази аналогия химичката Лин Цу-ен от Федералното политехническо училище в Лозана разработи образен метод за измерване на наличието на тирозиназа и разпределението на ензима в кожата.

В първия стадий ензимът е в малко количество. Във втория - в голямо количество, но хомогенно, а в третия е разпределен хетерогенно.

Хранителна добавка предпазва от рак на кожата

Учените, ръководени от Юбер Жиро, са разработили минискенер с осем микроелектрода. Те само докосват кожата, но измерват реактивността на ензима. При ранна диагностика на миелома шансовете за излекуване са много по-добри.

Източник: БТА