/ NOVA
Актрисата Силвия Петкова и сценаристът Александър Калинов разказват за сюжетната линия на филма.
Новият български трилър на братя Калинови е базиран върху реални събития и разказва за доктор, обвинен в лекарска грешка и една жена журналист, готова на всичко, за да стигне до истината.

Актрисата Силвия Петкова и един от сценаристите на кинолентата Александър Калинов разказаха повече пред NOVA за сюжетната линия на филма.

"Филмът има над 25-годишна история. Започвайки от нашата майка, която завършва кинорежисура и иска да направи късометражен филм по романа на проф. д-р Златимир Коларов, който не се осъществява и един сценарий, който ние намираме 20 години по-късно, написан на пишеща машина. Видяхме, че има нещо в този късометражен сценарий, поискахме да разберем откъде е, стигнахме до романа. Филмът е актуален, защото засяга темата отговорност. Разказва за отговорността на лекарите и на журналистите“, споделя Александър Калинов.

„В „Пепел върху слънцето“ моята роля е на журналистката Антония, която води едно заплетено журналистическо разследване. Лентата представя отговорността на медиите при отразяването на различни ситуации и показва лекаря, не като човекът с бялата престилка, а като човекът зад тази бяла престилка. Режисьорът Бо Калинов ми беше забранил да чета романа, за да не се обърквам, тъй като сценарият все пак е по-различен от самия роман Illusio Magna. Онзи ден беше премиерата на второто издание на книгата. Поканиха ме да прочета откъс от нея за публиката в Националната библиотека. Текстът ме хвана за гърлото. Любопитно ми е да прочета романа“, разказва Силвия Петкова.
nova.bg