/ iStock/Getty Images
Семейството на пандите в зоопарка в Мадрид се увеличи в понеделник с раждането на близнаци - пореден успех в опазването на уязвимия вид, предаде Асошиейтед прес.

Родителите на близначетата са Хуа Дзуей Ба и партньорът й Бин Син - двойка от вида Голяма панда, предоставена назаем от Китай, се казва в изявлението, направено от зоопарка в Мадрид.

Бебетата са се появили на бял свят в понеделник сутринта с четири часа разлика. Предстои ветеринарите да определят пола, теглото и жизнените им показатели. В изявлението се посочва още, че раждането е преминало "спокойно", тъй като майката Хуа Дзуей Ба вече има опит.
 
Възрастните панди са имали имали още четири отрочета, включително още една двойка близнаци през 2010 г. Всички те са изпратени обратно в Китай, след като са прекарали няколко години в зоопарка в Мадрид.

Бебетата панди се раждат без козина. Голите розови животинчета зависят напълно от майка си поне четири месеца.
 
Двама експерти от Китай ще помагат в отглеждането на бебетата през първите седмици.

В естествена среда в Китай живеят около 1800 панди. Животните от вида в плен по света са около 500. Раждането на близнаци не е рядкост - през август две бебета панди се появиха на бял свят в зоопарк във Франция.
БТА