Палестинци се насладиха на празнично топване в израелски води
Палестинци се насладиха на празнично топване в израелски води / Guliver/Getty Images

Хиляди палестинци от Западния бряг на река Йордан се къпаха в морето и се забавляваха по плажовете около търговската столица на Израел Тел Авив след като Еврейската държава им разреши посещение по случай празника Курбан байрам.

Няколко хиляди мюсюлмани отбелязаха празника на брега край Яфа, южно от Тел Авив, с барбекюта, плуване и излежаване на плажа. Палестинки с буркини играха във водата с децата или плуваха край израелки и чужденки по бикини.

Мохамед Хатиб, 44-годишен палестинец от покрайнините на Рамала, каза, че за първи път е плувал в морето в Израел, въпреки че живее само на час път с кола оттам. "За пръв път съм тук и се чувствам страхотно", каза Хатиб, докато седеше с жена си и двете си малки деца на тревисто хълмче край брега.

Палестинецът обаче добави, че 14-годишният му син не е получил разрешение да дойде.

Израел издаде общо 100 000 разрешения за палестинци от Западния бряг по случай Курбан байрам.

Много палестинци отидоха в Йерусалим, за да се помолят в джамията Ал Акса, третото по святост място за исляма, но други предпочетоха да отидат на плаж. Шофьор на автобус, който превозва палестинци от Западния бряг, каза, че тази година хората са три пъти повече от миналата.

Алаа Табун, срамежливо 13-годишно момиче от Хеброн, в южната част на Западния бряг, призна, че за първи път плува в морето и се чувства щастлива.

Маер Хюсеин, 32-годишен палестинец от Рамала, каза, че "денят е прекрасен, времето е чудесно, водата също".

На Хюсеин му се искаше да остане по-дълго от един ден, но си дава сметка, че трябва да се съобрази с условията на разрешението - от 8 сутринта до 8 вечерта, ако разчита догодина пак да получи възможност да дойде.

Спасителят Гил Очион обаче, който приканваше на развален арабски плувците да внимават, не беше щастлив. Той негодува срещу двойните стандарти, защото израелците не са добре дошли в палестинските градове.

Източник: БГНЕС