Откъде идва изразът Идеал Петров?
Откъде идва изразът Идеал Петров? / Thinkstock/Getty Images

Всички сме чували израза "Как си? Идеал Петров". Но защо не Георгиев или Иванов например, а Идеал, пък и Петров?

Идеал Петров звучи като идеалът на някой си Петър или на някой се господин Петров. Тоест това е върхът на фантазията му, идейният пик. Но кой е Петров? Отговорът не е много труден, но е малко изненадващ, вероятно.

Вижте сега, има две линии, които се преплитат - биографична и поп-културна. Започваме с първата. В класацията на странни имена името Идеал къде ви стои? Изобщо има ли го в класацията? Кой би кръстил детето си Идеал?

Но такъв човек съществува. Роден е във Варна през 1899 година и е актьор с много интересна съдба. Един от емблематичните български актьори в първата половина на миналия век. Като ученик стъпва на сцената, после заминава за Русия, връща се, започва да работи с различни драматурзи. Над 400 роли в една дълга и интересна биография. И така, Идеал Петров е реален човек, при това със завидна популярност. И макар името му да малко странно, той си го носи с чест, хората го уважават, дори е канен да стане част от трупата на Народния театър.

Но човешките имена имат много интересна способност. В един момент те определят съдбата, а в другият стават нейна играчка. Идеал е красиво име за сцената, артистично до немай къде. Но вие не знаехте, че това е актьор, нали? Всъщност малцина знаят. Дори и популярен, неговата популярност не надхвърля тази, на редица други. Името му обаче го надвива. Ето как прочутият актьор навремето - Идеал Петров, е споменаван тук и там, културната общественост го знае, името му циркулира из пространството, а то не е обикновено. Тази циркулация обаче е много по-голяма от театралния живот във Варна или дори в цялата страна. Веднъж чуто, подобно име се запомня и се употребява в по-различни контексти вече. Това нито е нов, нито е български феномен.

Имената открай време са ставали думи, нарицателни, още повече, когато пък изначало съдържат в себе си термин. Така че дори не става ясно веднага, че са имена. И така, Идеал Петров, Идеал Петров, Идеал Петров... Колкото повече се повтаря, толкова повече е идеално за градския фолклор. От това, кой играе в постановката - Идеал Петров - до хубава ли е постановката? Е, ами тя е с Идеал Петров. Добрата постановка - Идеал Петров и оттам - Как си? Идеал Петров. Тоест идеално, добре, прекрасно.

На това се дължи фамилията, на състоянието. Всичко е перфектно, но Петров е човекът, наложил и името в поп културата. Затова се казва Идеал Петров, а не Георгиев, Иванов или ще по-малко пък Симеонов.

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук