Откриха най-старото сирене в света… върху мумия
Откриха най-старото сирене в света… върху мумия / MorgueFile.com

Прието е, че с течение на времето вкусът на сиренето става все по-добър и по-добър, но твърдението едва ли покрива период от хиляди години.

Трохи от сирене бяха открити върху врата на китайска мумия от 1615 година преди Христа, което ги превръща в най-старото сирене в света.

Странното откритие е направено, след като учените анализирали протеините и мазнините в намерените трохи на възраст 3600 години и установили, че това не е нито мляко, нито масло.

Германски химици установили, че в сиренето не се съдържа лактоза, което прави продукта лесен за приготвяне. Откритието може би има връзка с разпространението на млечното животновъдство в Азия през Бронзовата епоха, пише БГНЕС. "Не само идентифицирахме продукта като първото сирене създадено някога, но и имаме пряко доказателство за древната технология", коментира авторът на изследването Андрей Шевченко.

Сиренето е оцеляло заради необичайните условия на река в североизточната част на Китай. Мумиите са били поставени върху пясъчни дюни в близост до реката, в големи дървени лодки, увити толкова добре, че се е създала вакуумна опаковка. Сместа от сухия пустинен въздух и солените почви е запазила кестенявите коси на мумиите, както и вълнени наметала и кожени ботуши.

Върху косите на някои от китайските мумии са открити трохи, за които със сигурност се знае, че представляват най-старото сирене в света.