Откриха белтък, забавящ стареенето
Откриха белтък, забавящ стареенето / снимка: scx.hu

Белтък, играещ важна роля в процеса на образуване на туморите, кислородния метаболизъм и възпалителните реакции в човешкия организъм, също така участва и в процесите, благодарение на които ограничението на храненето удължава човешкия живот, се казва в статия, публикувана в списание PLoS Genetics.

Това откритие не само обяснява причините, по които въздържанието от храна предотвратява стареенето и развитието на рака, но вероятно ще позволи в бъдеще да се разработят нови противоракови лекарства, отбелязва РИА "Новости".

Белтъкът HIF-1, активността на който е била изучена от групата на Робърт Хъджис от Buck Institute for Age Research, помага на човешките клетки да оцеляват в случай, че нивото на необходимия за тяхната жизнена дейност кислород се окаже прекалено ниско. Той също така играе важна роля в развитието на раковите тумори - голямо количество от него често се открива в злокачествените тумори, а спирането на производството на този белтък от клетките е един от начините за борба с разпространението на рака в организма. Групата на Хъджис за пръв път е доказала, че HIF-1 участва в процесите на регулиране на клетъчния растеж в зависимост от количествата достъпни за клетките хранителни вещества и белтъци - фактори на растежа.

"Ограничителните диети отдавна са се доказали като един от най-надеждните методи за удължаване на живота и забавяне на настъпването на болести, свързани със стареенето на човека. Нашата работа позволява да се доближим до разбирането на механизмите на това благотворно действие и позволява да се надяваме на разработката на медицински препарати, имитиращи тези ефекти в човешкия организъм", каза Панкай Капахи, съавтор на публикацията.