/ iStock/Getty Images
Те завладяха състезателни писти, футболни игрища и боксови рингове. Но спортът се оказа само началото. След състезания и милионни хонорари много спортисти участват в реклами по телевизията или стават актьори, понякога засенчвайки главните звезди.

Ето някои от тях, за които пише РИА Новости.

Михаел Шумахер

Михаел Шумахер
Gulliver/Getty Images

Немският състезател във Формула 1, спечелил много титли и награди, също се появи в киното. На снимачната площадка той се справи не по-малко ярко, отколкото в спорта.

Зрителите си спомнят героя на Шумахер - Шумикс, шофьор на колесницата във филма „Астерикс на Олимпийските игри“, базиран на поредица от комикси за Астерикс и Обеликс. Разбира се, героят на Михаел първи стигна до финала.

Зинедин Зидан

Зинедин Зидан, роден на 23 юни 1972 г.
Gulliver/Getty Images

„Астерикс на Олимпийските игри“ е филм, в който участва още една спортна звезда. Най-известният и обичан френски спортист от онова време нямаше как да не се появи в него - полузащитникът и футболен треньор Зинедин Зидан.

Героят му получи името Зинедис. Ролята беше малка - но костюмът и гримът – потресаващи. Зидан носеше черна перука и ярка очна линия, играейки египтянин. Между другото, в същия филм играха тенисистката Амели Моресмо, борецът Нейтън Джоунс и баскетболистът Тони Паркър.

Шакил О'Нийл

Шакил О Нийл
iStock/Getty Images

Американският баскетболист, олимпийски шампион, най-младият спортист от списъка на 50-те най-добри играчи в историята на НБА - всичко това е Шакил О'Нийл.

Шакил не се ограничава със спортните постижения: опита се като рап изпълнител и актьор. Появява се във филмите "След залез", "Страшен филм 4", "Съученици 2" и други.

Майк Тайсън

Майк Тайсън
iStock/Getty Images

Един от най-разпознаваемите боксьори Майк Тайсън участва в повече от 50 филма и телевизионни предавания - като себе си или като измислени герои. Помним го в „Роки Балбоа”, „Когато ме обичат”, „Дънди Крокодила в Лос Анджелис” и поредицата „Как се запознах с майка ти”.

Арнолд Шварценегер

Линда Хамилтън и Арнолд Шварценегер
Gulliver/Getty Images

В наши дни малко хора помнят, че Железният Арни - бивш губернатор на Калифорния - Арнолд Шварценегер е бил културист.

От 1962 г. Арнолд се подвизава като културист, а първата му актьорска работа е през 1970 г. във филма „Херкулес в Ню Йорк“. Интересното е, че това е единствения филм, в чийто надписи той е представен с псевдоним – Арнолд стронг. Към днешна дата американецът с австрийски корени е участвал в почти 70 филма. А миналата седмица се върна на екраните в продължението на франчайза за Терминатора.

Дуейн Джонсън

Дуейн Джонсън  Скалата
Gulliver/Getty Images

Дуейн Джонсън, по прякор Скалата, е не само титулован борец и музикант, но и актьор.

Първата му главна роля е в „Кралят на Скорпионите” през 2002 г. По това време Джонсън вече е известен спортист и автор на автобиография. Хонорарът на Дуейн за филма (5,5 милиона долара) влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-висок за дебютна главна роля.

Джонсън също участва във филмите „Мумията се завръща“ и във франчайза „Бързи и яростни“.
БГНЕС