Олег Кононенко
Олег Кононенко / БТА
Командирът на отряда космонавти на Роскосмос и специален кореспондент на ТАСС на Международната космическа станция (МКС) Олег Кононенко стана първият човек в света, прекарал в околоземна орбита общо хиляда денонощия. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на Роскосмос.

"Днес в 00:00:20 часа московско време космонавтът на държавна корпорация Роскосмос Олег Кононенко, който работи на МКС, пръв в света достигна 1000 денонощия обща продължителност на космически полети", се посочва в съобщението на руската космическа агенция.

Кононенко в момента е на петия си космически полет. На 4 февруари той подобри рекорда на руския си колега Генадий Падалки, който за пет мисии в периода 1998 г.- 2015 г. прекара в космоса 878 денонощия, 11 часа, 29 минути и 48 секунди. През юни специалният кореспондент на ТАСС ще отбележи в космоса своята 60-а годишнина, а при завършването на годишната космическа експедиция общият му престой в космоса ще достигне 1110 денонощия, посочва ТАСС.

Олег Кононенко е роден на 21 юни 1964 г. в гр.Чарджоу, днес Туркменабад в Туркменистан. Първият му полет в космоса е през април 2008 г.
Американските астронавти на МКС първи са поздравили Кононенко за рекорда, съобщи самият той като специален кореспондент на ТАСС на станцията. "Екипажът на американския сегмент на станцията и Центърът за управление на полетите в Хюстън бяха първите, които ме поздравиха. Чуждестранните колеги внимателно следяха кога точно ще се навършат хиляда денонощия, защото смятат това събитие за значим крайъгълен камък в световната космонавтика. И в поздравлението си отбеляза това", посочи Кононенко.

Новият рекорд по пребиваване в околоземна орбита в продължение на хиляда денонощия ще има принос в развитието на космическата медицина и за подготовката на бъдещи междупланетни полети, каза още Кононенко. Той добави, че продължителните полети разширяват представите за човешките възможности. Кононенко каза, че зад рекорда му стоят 15 години професионална подготовка. За всеки полет космонавтите се готвят сериозно в продължение на няколко години, допълни той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня