Община Торино наема на работа 700 овце и 40 крави
Община Торино наема на работа 700 овце и 40 крави / netinfo
Работят усърдно, срещу което се задоволяват единствено с подслон и не протестират, ако трябва да се трудят извънредно. Именно заради това 700 овце и 40 крави ще бъдат „наети“ от Отдела за околната среда в кметството на Торино, за да гарантират чистотата и добре окосената трева в няколко градски парка, пише prontosofia.

Според вестник „Стампа“ сегашната инициатива не е нещо ново. През 2000 за подобна „безплатна“ поддръжка на един парк в града бяха наети седем овце и едно агне. Тогава обаче протестираха остро защитниците на животните, които възроптаха, че на въпросните животни не е бил осигурен нощен подслон.

Сега обаче съветникът по озеленяването Роберто Трикарико е одобрил инициативата, благодарение на която 40 крави ще се грижат за поддръжката на Parco della Rimembranza.

450 овце пък ще пасат трева в Parco del Meisino до средата на юни, след което ще излязат в летен отпуск, за да се върнат пак на работа за периода септември-октомври.

Още 250 овце ще бъдат наети на работа в Parco Piemonte. По този начин кметството ще спести общо 50 хиляди евро годишно.

Стадата овце ще се грижат за окосяването на тревните площи организирано и под строй, тъй като ще бъдат направлявани в работата си от овчари. Собствениците на добитъка няма да получат нито едно евро от общината.

На нас ни е необходима единствено трева, затова условията ни задоволяват. Единственият проблем може да се окаже недостатъчното количество на тревата, ако липсват дъждове, обясни овчарят Федерико Томболато.