Облагат туристите в Сардиния с данък „лукс“
Облагат туристите в Сардиния с данък „лукс“ / netinfo
Областният съвет на остров Сардиния одобри проект, който предвижда да бъдат облагани с допълнителни данъци собствениците на втори имот в Сардиния, както и на самолети и яхти, предаде ProntoSofia.

Мерките ще засегнат близо 300 хиляди богаташи, поради което този вид такса беше наречен от медиите „данък лукс“. Собствениците на вили, намиращи се на по-малко от три километра от морето, ще плащат по 540 евро годишно допълнителна такса, ако къщите са до 60 кв.м. Ако вилите са по-големи, ще се плаща по 16 евро на всеки кв.м. Онзи, който идва на острова на борда на собствения си 4-местен самолет, ще плаща по 150 евро на приземяване. Ако обаче самолетът приютява повече от 12 пътници, собственикът му ще плаща по 1000 евро такса за всяко приземяване.

Собствениците на яхти до 14 м ще плащат по 1000 евро такса годишно. Ако яхтата или корабът надвишава 60 м, собственикът й ще плаща по 15 хиляди евро годишна такса. Туристите ще плащат по 1 или 2 евро дневна такса за престоя си. Този данък обаче ще бъде факултативен, тъй като всяка община на острова ще решава дали да го прилага или не. 75 на сто от събрания данък „лукс“ ще отиде във фонд за развитие на Сардиния, а останалите средства - в касите на съответните общини.