Дуа Липа, Тейлър Суифт и Ариана Гранде са сред тези, които отговарят на търсенето
В Съединените щати расте интересът към аудиокасетите. Те са особено популярни сред по-младите поколения, които са израснали с цифровите технологии в музиката, разказва Voice of America.

Нийл Бактън е собственик магазин за плочи във Вашингтон от почти две десетилетия. Той забелязва, че клиентите не купуват вече само винил. Преди няколко години е направил и отделна секция за аудиокасети. Нийл споделя, че това „завръщане“ се наблюдава през последните две години. И допълва, че дълги години изобщо не е имало интерес към касетите, а днес продава всеки ден.

Изследване на компанията за анализи Luminate показва, че през 2023 г. над 430 000 аудиокасети са продадени в САЩ. Това е пет пъти повече от продадените през 2014 г.

Но защо отново е модерно да се слуша аналогова музика? За Енис, да слуша по този начин любимите си песни, е „най-доброто изживяване“. За него винилът също е истинска наслада.

Бактън казва, че касетите са особено популярни сред клиентите от Gen Z, а именно, родените в края на 90-те години. А за да слушат касети, трябва да имат касетофон. Днес такива устройства могат да бъдат намерени в някои онлайн магазини.

А за да научите някои трикове за работата с касетите, вече се предлагат и „уроци“, показващи как да превъртим лентата с помощта на молив.
Музикантът Бартоломю Джойс притежава няколкостотин аудиокасети и записва музиката си на тях. Той споделя, че хората наистина са любопитни, а за тях миналото е вълнуващо.

Дуа Липа, Тейлър Суифт и Ариана Гранде са сред тези, които отговарят на търсенето. Всички те имат издадени албуми на аудио касети. А британската певица Мери Спендър казва, че касетите са логичното продължение на винила.

Според списание Billboard най-продаваната касета в САЩ през 2023 г. е саундтракът от „Пазителите на галактиката“, последван от албума на Тейлър Суифт, посочват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Voice of America (VOA)/NOVA