/ iStock/Getty Images
Световната метеорологична организация (СМО) потвърди два нови световни рекорда за дължина и продължителност на мълния, съобщи ТАСС.

В бюлетина на организацията като най-дълга мълния е вписана регистрираната на 31 октомври 2018 г. в Южна Бразилия - 709 км, плюс минус 8 км. Най-продължителна е светкавица над Аржентина от 4 март 2019 г. (16,73 секунди).

Новите рекорди са проверени със спътникова технология. Параметрите на светкавиците, регистрирани в Бразилия и Аржентина, надхвърлят повече от два пъти предишните рекорди. За дължина той е 321 км от 20 юни 2007 г. в САЩ, а за продължителност - 7,74 секунди от 30 август 2012 г. във Франция.
 

Главният докладчик на СМО за климатичните и метеорологични екстремни събития проф. Рандъл Сервени не изключва възможността рекордите за светкавици да бъдат подобрени, защото методите за измерване се подобряват благодарение на научния и технологичния прогрес. Тази информация е важна за учени, инженери и специалисти в областта на обществената безопасност.
 

Мълниите годишно убиват голям брой хора. Най-смъртоносната мълния е регистрирана в Зимбабве през 1975 г., когато 21 души загиват след паднала светкавица в колибата им.
БТА