На снимачната площадка на турските сериали няма блясък и великолепие
На снимачната площадка на турските сериали няма блясък и великолепие / Thinkstock/Getty Images

Със своите пленителни герои, еманципирани героини и живописни декори турските сериали превзеха телевизионния свят и спечелиха верни фенове в десетки страни.

Но животът на снимачната площадка не е само блясък и великолепие. Изпълнен е с тежка работа, като екипите обикновено работят по 15-18 часа на ден за сметка.

"В най-лошия ден аз работих 27 часа. Беше като да се върнеш към робовладелския строй", заяви за АФП младата турска актриса Елиф Нур Керкук. Тя си спомня как миналата година след 24 часа снимки в Централна Турция целият екип бил натоварен на автобус и закаран в Истанбул за още един снимачен ден, без да имат време за сън или подготовка.

"Запитах се такъв ли ще бъде животът ми? Но оставам, защото ми харесва", допълни тя.

Редица фатални инциденти накараха синдикатите и актьорите да организират движение, обхващащо цялата индустрия, за да притиснат продуцентските компании и правителството да подобрят стандартите.

Селин Ерден, 26-годишна видео асистентка в хитов тийнейджърски сериал, загина трагично, когато недоспалият шофьор на екипа я блъснал, докато тя си почивала.

През септември миналата година сценичен работник почина от инфаркт, след като работил 45 часа в рамките на 3 дни.

"Всичко, което са ви казвали да не правите, докато сте били малки, в тази индустрия изобщо не се спазва", заяви актрисата и ръководителка на Турския актьорски синдикат Тилбе Саран.

Синдикатът от 1980 година води списък на опасните ситуации, причинени от напористи продуценти, които нарушават границите на сигурността: влакове-бегълци, катастрофи с хеликоптер, неконтролирани експлозии.

"Така се работи само в страните от Третия свят. Но това е "турският начин" на работа. Без надзор, няма мерки за сигурност, човешкият живот не се зачита", допълни Саран.

През януари Министерството на труда класифицира снимачните площадки като "опасни" работни места след улични протести от общността, в които се включиха и някои от най-известните турски актьори и актриси. Решението означава, че снимачните площадки ще подлежат на редовни проверки в зависимост от нивото на риск и ще бъдат задължени да назначат експерти по безопасността и лекари.

Всички снимачни работници се назначават на свободна практика, което означава, че те нямат застраховка и продуцентските компании не носят отговорност при злополука или смърт на площадката.

Според доклад на консултантската фирма "Делойт" от 2014 година, турските сериали достигат до 400 млн. зрители в 75 страни.

Един епизод продължава от 150 до 180 минути, включително и рекламите, от 45 минути преди 10 години.

От 2004 година, когато телевизионният регулатор обяви минимум 20 минути между рекламите, телевизионните канали увеличиха продължителността на сериалите, за да компенсират загубените приходи.

Миналата година редица телевизионни актьори, включително Кенан Имирзалъоглу, бяха задържани по обвинения в употреба на наркотици. Много от задържаните признаха, че са употребявали наркотици, заявявайки, че изтощителният график ги е тласнал към дрогата.

Миналия месец Имирзалъоглу обяви, че няма да участва в телевизионни сериали, докато условията на труд не се променят и дължината на епизода не се намали до 60 минути.

Готвейки се за поредния дълъг снимачен ден, режисьорът Алтан Донмез признава, че товари екипа си твърде много.

"Правя това, защото не можем да заснемем епизодите предварително заради опасения от отмяна на сериала. За да заснемем 140-минутен епизод, трябва да работим по 16 часа на ден в продължение на 6 дни", обясни Донмез.

"Трябва да настояваме за хуманно отношение към хората, допълни той и обвини телевизионните канали, които искат излъчването на повече реклами по време на сериалите.

Източник: БГНЕС