Мустакатковци искат данъчни облекчения заради усилията за поддръжка на мустаците
Мустакатковци искат данъчни облекчения заради усилията за поддръжка на мустаците / снимка: sxc.hu

Стотици мустакати американци, придружавани от дами с фалшиви мустаци и тук-там от техни брадати сънародници организираха поход във Вашингтон, за да поискат данъчни облекчения за мъжете с мустаци, предаде Франс прес.

Американските мустакатковци се борят да им бъдат приспадани годишно по 250 долара от данъците, ако представят фактури за закупуване на продукти, свързани с грижата за външния си вид. Тук влизат специалните ножички за оформянето на мустаците, различните бои и гелове, специалните гребенчета и огледалца, притискащите мрежички и др.

Участниците в похода изминаха разстоянието от Конгреса до Белия дом, където прочетоха тържествена декларация.

В нея се казваше, че мустакатковците увеличават с 38,7 процента красотата на всички американци взети заедно благодарение на окосмяването над горната си устна и поради тази причина заслужават исканото данъчно облекчение от 250 долара.

Походът беше организират от американския Институт за мустаците, посочва БТА.

Някои от участниците носеха плакати, визиращи шеговито американски политически движения. На един от плакатите се четеше "Чаен мустак", което напомняше за движението Чаеното парти. На друг плакат се четеше "Окупирай горната устна", напомнящо за движението Окупирай Уолстрийт.

Пред участниците в демонстрацията, донесли и някои мустакати животни, директорът на Института за мустаците припомни, че в даден период от живота си Робърт Редфорд и Брад Пит също са носили мустаци, а сега модата на мустаците се налага от филма "Артистът", в който Жан Дюжарден изпълнява ролята на актьор със зализан мустак.

Институтът за мустаците беше отправил призив в социалните мрежи милиони хора да участват в демонстрацията в американската столица.