Мохикан на социалното кино получава „Златната мечка”
Мохикан на социалното кино получава „Златната мечка” / снимка: БГНЕС, архив

Британският режисьор Кен Лоуч ще получи почетна „Златна мечка” на 64-ят Берлински кинофестивал през февруари 2014-а. На фестивала ще бъдат показани и 10 негови филми, твърди сайтът на фестивала, сред които „Кети се връща у дома”, „Кес”, „Земя и свобода”, „Казвам се Джо” и други.

Директорът на фестивала Дитер Кослик отбеляза, че смята Лоуч за един от най-великите европейски режисьори. „Вече 50 години той показва невероятно последователност, но заедно с това винаги остава новатор”, изтъква Кослик. Почетната „Златна мечка” Лоуч ще получи не на последно място, защото „във филмите си отразява с чувство за хумор социалната несправедливост”.

Един от най-известните филми на Кон Лоуч е военната драма от 2006 г. „Вятърът в ечемичените ниви”, в която се проследяват събитията в Ирландия от 20-те години. Филмът бе удостоен със „Златната палма” на фестивала в Кан. Кенет Лоуч е един от последните мохикани на социалното кино, разкрива БГНЕС.

Самият Берлински фестивал ще се проведе от 6 до 16 февруари 2014 г. Списъкът на филмите, включени в конкурсната програма, ще бъде разгласен по-късно. Фестивалът ще бъде открит със световната премиера на комедията „Хотел Гранд Будапеща” на Уес Андерсън. Ще бъде показан и режисьорският дебют на Джордж Клуни „Ловци на съкровища”.