Нос Емине е скален нос на Черноморското крайбрежие на България. Той е сред нашите най-живописни природни забележителности. Представлява почти отвесна 60-метрова стена. При ясно и слънчево време обаче носът е изумително красив и величествен. От темето му се вижда цялото ни крайбрежие, осеяно със заливчета и скални носове, а на север се откроява нос Галата. При буря мощните вълни, високи 4-5м,  връхлитат върху отвесната стена, обливат я с различни по големина скални късове.

нос Емине
iStock/Getty Images

Морето около носа е плитко, със стотици подводни и стърчащи над водата скали, пръснати навътре на повече от 250м в морето. Точно затова брегът е изключително опасен и моряците го заобикалят отдалече.

Нос Емине
iStock/Getty Images

За нос Емине и днес се разказва една красива легенда. Някога пазач на фара бил стар моряк, който живеел тук с единствената си и невероятно красива дъщеря. Тя расла на воля - плувала, карала лодка, ловяла риба. Суровото море я направило силна и смела. Веднъж, в страшна буря, тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Момъкът се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но забравил дадената дума. От сутрин до вечер, застанала на носа, девойката чакала своя любим. Накрая, обезумяла от мъка и отчаяние, се хвърлила в морската бездна и вълните станали пурпурно червени. И днес, когато слънцето изгрее, морските води около носа се обагрят в червено и напомнят за излъганата любов на девойката.

Нос Емине
iStock/Getty Images


И още:

9 чудни места в България (СНИМКИ)

Уникална култура, величествена природа - това е България (СНИМКИ)

10 мистични места в България, които трябва да посетите (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук