Метод за оплождане на яйцеклетка извън тялото на жената
Метод за оплождане на яйцеклетка извън тялото на жената / netinfo

Нов метод за оплождане на яйцеклетка извън тялото на жената се прилага в България. Това каза пред журналисти д-р Таня Тимева, медицински управител на Специализираната акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Д-р Щерев". Методът беше демонстриран пред журналисти.

От матката на жената се взима част от клетка, в която се поставя ембриона. Той се развива в тази изкуствена среда и след това отново се поставя в майката. Това се нарича "изкуствена матка". Тази среда се създава, за да може ембрионът след имплантирането му по-лесно да припознае вече естествената си среда, обясни д-р Тимева. По думите й най-трудната част от процеса е ембрионът да се закрепи в матката на жената, затова изкуствената среда трябва да наподобява в много голяма степен майчината утроба.

Този процес - ко-култивиране - се прилага в болницата от един месец. Чрез него шансът за зачеване се увеличава с 30 на сто, допълни д-р Тимева. Този метод се прилага при определени видове стерилитет, обясни доц. Атанас Щерев, собственик на лечебното заведение.

При достигане на възрастта 38-40 години на жената се изчерпва потенциалът на яйчниците за здрави яйцеклетки, допълни д-р Щерев. Най-добрият период за раждане на първо дете е между 20-24 години. Ако жената роди първото си дете на 28 години, тя се възприема като "възрастна първескиня", допълни той. Максималната възраст за раждане на второ дете е 35 години, поясни той.

Ако жената е на 40 години, шансовете да роди живо и здраво са 15-16 процента, каза пред журналисти проф. Рой Хомбург, ръководител на Факултета по акушерство и гинекология към Медицинския център в Свободния университет в Амстердам, Холандия. По думите му, ако жената е над 46 години, тези шансове се свеждат до 2 на сто.

Освен новия метод, в болницата се работи и по други - ин-витро оплождане, инсеминация и "Икси", обясни д-р Тимева. При ин-витро методът жената се стимулира да отделя повече яйцеклетки и в състояние "под упойка" те се вадят от организма й, обясни д-р Тимева. Яйцеклетките се оплождат във външна среда, а след 3 дни се връщат обратно в тялото на жената.

При инсеминацията, която се използва при леки случаи на стерилитет, само подвижните сперматозоиди се поставят в матката на жената, обясни тя.

При третия метод се налага сперматозоидът, поради слабата му подвижност, да се инжектира директно в яйцеклетката.

В България се имплантират обикновено по два ембриона, но по -добрият вариант е бременността да е едноплодна, уточни тя.

По данни на Световната здравна организация има 28 причини за стерилитет при мъжете и 24 - при жените, допълни д-р Тимева.