Мерил Стрийп
Мерил Стрийп / БТА
Актрисата Мерил Стрийп получи почетна "Златна палма" на откриващата церемония на кинофестивала в Кан, съобщиха световните осведомителни агенции. Наградата е в чест на нейното "неоспоримо място в историята на киното".

"Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното и ни подари нов образ на самите нас", каза просълзената Жулиет Бинош, преди да връчи статуетката на Мерил Стрийп. 

Седемдесет и четири годишната Мерил Стрийп вече е носителка на почти всички големи отличия в киното и има рекорд за номинации за наградата "Оскар" - 21. По време на кариерата си Стрийп е получила три награди "Оскар" - първата през 1979 г. за ролята й в "Крамър срещу Крамър". Американската актриса се завръща в  Кан след 35 години отсъствие. 

Първа звездна нощ на червения килим в Кан (ГАЛЕРИЯ)

Сред знаковите роли на Мерил Стрийп са още "Жената на френския лейтенант" (1981 г.), "Изборът на Софи", за който получава втория си "Оскар", "Извън Африка" (1985 г.).

През 2006 г. Стрийп триумфира с ролята си в "Дяволът носи "Прада"

Останалите две почетни награди "Златна палма", които ще бъдат връчени през 77-ото издание на фестивала в Кан, са тази на студио "Гибли - на 20 май, и на режисьора Джордж Лукас. "Бащата" на сагата "Междузвездни войни" ще бъде почетен на церемонията по закриването.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Розалия Благоева/БТА