/ iStock/Getty Images
Проучване на астрономи от университета на Мериленд, САЩ, разкрива подробности за кометата Бернардинели-Бернщайн (C/2014 UN271), която след 10 години ще "приближи" Земята, пише в. "Дейли мейл".

Бернардинели-Бернщайн, която носи името на откривателите си, е наречена "мегакомета", тъй като е 100 пъти по-голяма от обикновените. Диаметърът ѝе 100 километра, докато този на други комети е не повече от километър. Масата ѝ е 1 милион пъти по-голяма.

Смята се, че C/2014 UN271 е най-голямата комета, известна на човечеството. За титлата претендира и Сарабат, известна и като кометата на 1729 г. Тя е най-ярката, наблюдавана някога, и се допуска, че е и най-голямата, но размерът ѝ не е документиран. За науката остава неизвестно дали Сарабат ще се завърне някога или ще бъде изхвърлена от Слънчевата система.

Кометата Бернардинели-Бернщайн - гигантска ледена топка, е идентифицирана по-рано през 2021 г. Подобно на други комети, когато приближава към Слънцето, C/2014 UN271 започва да се изпарява и над повърхността ѝ се формира обвивка от газообразен лед и прах (кома). Тя е сред най-отдалечените комети с активна кома.
 
Според последните наблюдения обаче, Бернардинели-Бернщайн не отделя водна пара, а въглероден оксид - потенциално отровен и смъртоносен за човека газ.

Понастоящем мегакометата се намира на разстояние 2,9 милиарда километра от Слънцето, но постепенно се приближава към него. През март 2014 г. Бернардинели-Бернщайн се е намирала в орбитата на Нептун, а до декември 2022 г. ще достигне тази на Уран.През януари 2031 г. мегакометата ще прелети на най-близко разстояние до Земята - на около 1,5 милиарда километра от нашата планета. За щастие "близкото й прелитане" не представлява опасност за човечеството.
 
БТА