Малала Юсафзаи
Малала Юсафзаи / Gulliver/Getty Images
На 14-годишна възраст Малала Юсафзаи е простреляна от талибаните в главата заради кампанията си за образование на момичетата в Пакистан
Британското издание на списание Vogue избра за основна тема и корица на юлското си издание най-младата носителка на Нобелова награда за мир, пакистанката Малала Юсафзаи, съобщи Би Би Си.

Изданието публикува обширно интервю с 23-годишната активистка за образование на младите момичета в родния ѝ Пакистан.

На корицата на списанието главата на Малала е покрита с червен шал, който символизира нейните корени. Тя е мюсюлманка сунитка от пущунския етнос.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Malala (@malala)

Малала, която миналата година завърши Оксфордския университет, споделя, че по време на следването се е научила да играе покер и е опитала за първи път храните, предлагани от веригата за бързо хранене "Макдоналдс".

"Бях въодушевена буквално от всичко - от посещението в "Макдоналдс" или от играта на покер с приятелите ми", казва младата пакистанка. "Забавлявах се с всичко и във всеки момент, тъй като никога не бях виждала подобни неща".
През 2012 г., когато е 14-годишна, Малала Юсафзаи е простреляна от талибаните в главата заради кампанията си за образование на момичетата в Пакистан. Две години по-късно тя стана най-младата носителка на Нобелова награда за мир.

По време на следването си пакистанката за първи път попада и в компанията на свои връстници. До тогава "не си бях общувала с хора на моята възраст, защото се възстановявах от инцидента, пътувах по света, представях книгата си, снимах документален филм - толкова много неща се случиха", разказва тя в интервюто за Vogue. Но "в университета най-накрая имах време за себе си".
Пред Vogue пакистанката споделя, че е близка приятелка с шведската активистка Грета Тунберг, която ѝ искала съвет. "Знам силата, което едно младо момиче носи в сърцето си, когато има визия и мисия", казва тя.

В момента Малала живее заедно със семейството си в Бирмингам, където се преместват, след като момичето е простреляно.

В интервюто правозащитничката казва, че не е сигурна какво ще прави в бъдеще и се пита: "Къде да живея? Трябва ли да продължа да живея в Обединеното кралство, или да се върна в Пакистан, или пък да отида в друга държава?".
БТА