10 доживотни присъди заради нападението срещу Малала Юсуфзай
10 доживотни присъди заради нападението срещу Малала Юсуфзай / Guliver/Getty Images

Пакистански съд осъди на доживотен затвор 10 мъже заради участието им в нападението през 2012 година срещу тийнейджърката активист Малала Юсуфзай, станала мишена на талибаните заради кампанията й срещу техните опити да попречат на достъпа на момичетата до образование, предадоха Ройтерс и ДПА.

В Пакистан хората с доживотна присъда лежат 25 години в затвора, отбелязва германската агенция.

Талибаните поеха отговорността за нападението срещу Малала, което бе извършено, докато момичето се прибирала от училище към дома си в Сват, северозападно от столицата Исламабад. Днешните присъди са първите, издадени за тази атака. Малала бе тежко ранена и транспортирана за лечение във Великобритания, където живее понастоящем. Две други ученички също бяха ранени.

Оттогава Малала стана символ на откритото неподчинение срещу бойците, действащи в етническите пощунски райони в Северозападен Пакистан, отбелязва Ройтерс. През 2014 година спечели Нобеловата награда за мир.

Простреляната от талибани Малала Юсуфзай с Нобелова награда за мир

Пожелал анонимност представител на силите за сигурност заяви, че нито един от четиримата или петима извършители на нападението срещу Малала не е сред десетте осъдени днес. "Но със сигурност са имали роля в планирането и изпълнението на опита за убийство на Малала", посочи той.

Полицията смята, че човекът, прострелял Малала, е избягал в съседен Афганистан.

Няколко души, включително лидерът на пакистанските талибани Фазлула, се издирват във връзка с нападението. Фазлула е проповедник от Сват, за когото също се смята, че се крие в Източен Афганистан.

Малала не може да се върне в родината си заради заплахи от талибаните, че ще убият нея и семейството й, посочва Ройтерс.

Източник: БТА