Мадлен Алгафари: Притеснението е първата черта от националния ни характер
Мадлен Алгафари: Притеснението е първата черта от националния ни характер / снимка: DarikNews.bg, архив

Притеснението е най-главната черта в характера на българина. Думата произлиза от "тясно", "теснота" и през целия си живот поддържаме това притеснение, мачкайки собствените си деца. Това заяви в интервю за Дарик психологът Мадлен Алгафари. Тя подчерта, че цялата й работа е насочена към това - да се смени мисленето на българина.

Наръчник с 365 съвета за това как да се разболяваме качествено предлага Алгафари в една от книгите си. В нея се показват грешките по време на бременността и раждането, първите седем години, училищната възраст, партньорските взаимоотношения; специално място има за отделните заболявания и раздел за универсалните грешки за цял живот.

Българинът много обича да действа напук и когато нещата му се представят по този начин като в книгата, това води до резултати, убедена е Алгафари.

Тя обясни, че ефектът е скрит под формата на парадоксални и абсурдни съвети как да си докараме най-качествените телесни и психически болести. И се получава - чрез тази книга хората много по-лесно и бързо схващат нещата. Най-големият проблем е, че грешките ни не са нарочни, а неосъзнати. Те са в резултат на наложени в годините модели на мислене, които са противоестествени, допълни психоложката.

Не е достатъчно само да четем книги, за да се променяме. Те дават идея на хората да започнат процеса на промяна, който обаче само компетентен специалист може да води. Не че животът не е също голям терапевт, но тогава боли повече. Когато говорим за процеса на психотерапия - пътят е по-овладян, по-контролиран и по-малко болезнен и резултатите са по-бързи, каза още Алгафари.

Съветът ми е да си задаваме въпроси и да подлагаме нещата на съмнение. Да живеем и действаме осъзнато, подчерта Алгафари.

Цялото интервю можете да чуете на Radio.DarikNews.bg