За изработването на един снежен човек се изразходват около 300 калории, затова главният външен експерт на Департамента по здравеопазване в Москва Андрей Тяжелников го препоръча за отслабване, както и за укрепване на мускулите.

"Дългата и снежна зима има своите традиции. Строенето на снежни човеци е една от тях. Тези забавления са изобразени дори на много картини на известни художници от различни времена. Те се срещат навсякъде в дворовете и на детските площадки, щом падне достатъчно сняг. Смята се, че направата на снежен човек изразходва около 300 калории, а освен това тренира мускулите на гърба и ръцете. В края на краищата, за да търкаляте снежни топки, трябва да се движите енергично в топли дрехи. Така че колкото повече снежни човеци, толкова повече изразходвани калории", каза Тяжелников.

Според съветите му можете да изберете и други дейности, за да прекарате време със семейството си, като джогинг или просто ходене със ски, което е полезно за цялото тяло. Дори само разходката из гората или парка, из красиво украсения град ще донесе ползи за здравето.

Посещението на изложби и музеи също е енергоемко. Забавлявайки се с разглеждането на картини и експонати, можете да натрупате хиляди стъпки. Голямата полза от всички зимни занимания е не само да се тренират мускулите и да се горят калории, но и да се произвежда хормонът на радостта - серотонин, който е много полезен за здравето", допълни Тяжелников.

Лекарят каза, че спускането с шейна също помага за изгарянето на калории, защото трябва да издърпате шейната обратно нагоре по хълма, след като сте се спуснали по него. Това е здравословно кардио упражнение.

"Но трябва да се избират места, където е безопасно и не е претъпкано. Статистиката показва висок процент на наранявания, особено при каране на шейна. Карането на ски или игрите на открито са по-полезни и по-малко рискови", добави специалистът.
БГНЕС