Ендокринолог посочи кои са най-вредните и кой най- здравословните храни на масата.

Ето какви съвети дава Екатерина Янг зимното хранене в своя канал в Телеграм, цитирана от Рамблер.

През студения сезон лекарят съветва с особена активност да се избягват храни с т.нар. "празни калории". Това са чипс, понички, безалкохолни, купешки сосове, както и полуфабрикати.

Освен това трябва да внимавате с храните с висок гликемичен индекс. В списъка ендокринологът включва просо, инстантни зърнени храни, бял хляб, кифлички и мед. Също така е много малко вероятно е тялото ни да се възползва от "пластмасовите" зеленчуци и плодове, които заливат пазарите извън сезона.
Екатерина Янг съветва да се обърне внимание на по-полезни и достъпни сезонни кореноплодни зеленчуци, които сега са в сезон. Можете да ги ядете в печена, варена, задушена форма, а и разбира се в сурова форма или на салати.

„Това са коренът от магданоз, целина, цвекло, ряпа, моркови, жълта ряпа, алабаш“, изброи Янг и добави, че кореноплодните са източник на добри въглехидрати. В същото време те се отличават с "богатия си витаминно-минерален състав", който помага за попълване на дефицитите.

Експертът смята, че през зимата на масата трябва да има задължително и сезонното кисело зеле. В допълнение към високото съдържание на витамин С, то спомага за подобряване на жлъчния поток и усвояването на желязото от организма.

"Киселото зеле увеличава броя на добрите бактерии и намалява броя на лошите. Също така е много ефективен срещу кандида", допълни специалистът.

Пет невероятни ползи от киселото зеле за здравето

Не пропускайте да хапвате често и нар, които са богати на елагова киселина, която е мощен антиоксидант. "Тя помага за подмладяване на тялото, като забавя окислителните реакции и предотвратява натрупването на свободни радикали, предпазвайки клетките от влиянието на канцерогените", отбеляза лекарят.

Също така в списъка със здравословните зимни храни влизат тиквата и цитрусовите плодове.

"Тиквата е източник на бета-каротин и фибри. Цитрусовите плодове повишават киселинността на стомашния сок, така че подобряват храносмилането", заключава експертът. Вместо популярните фрешове е за предпочитане плодовете да се ядат цели или да се правят смутита от тях.

*Тази статия има само информативен характер. Ако имате нужда от здравословно или специфично хранене, обърнете се към вашия лекуващ лекар или специалист.