Храните се здравословно, но теглото ви остава същото?
Може би си струва да прегледате отново диетата си, защото има храни със статус на "здравословни", които всъщност ви пречат да отслабнете. Ендокринологът Катя Йънг състави списък на тези храни и някои от тях определено ще ви изненадат.
Този зеленчук е много добър за имунитета
Растителни масла с преобладаващо съдържание на омега-6
Това са царевичното, сусамовото, слънчогледовото, тиквеното и соевото олио. Те могат да доведат до възпалителни процеси с преход към хронична форма. А възпалението предизвиква развитие на състояние на инсулинова резистентност, при което е много трудно да отслабнете. Често получаваме излишък от растителни масла от полуфабрикати и сладкарски изделия, които консумираме.
Сухари и оризовки
Те се приготвят на много висока температура. По време на тази топлинна обработка фибрите, витамините и минералите се унищожават и зърната стават просто рафинирани въглехидрати.
Подсладители
Опитвайки се да направят правилната диета, много хора решават да спрат със захарта и да преминат към подсладители. Това не е нищо повече от самозаблуда. Подсладителите взаимодействат с вкусовите рецептори, отговорни за сладкия вкус, и поддържат пристрастяването към сладко, което е изключително трудно да се прекъсне.
Фруктоза, плодови сокове, пресни плодове
Най-добрите съвети за дълъг и здравословен живот
Фруктозата е два пъти по-сладка от захарта, но се усвоява бавно, така че човек не се чувства сит и рискът от преяждане се увеличава. Спокойно можем да изядем половин килограм ягоди или няколко банана, но след половин час отново изпитваме глад. Ако има излишък от фруктоза, черният дроб я складира в мастно депо, което води до нарушен въглехидратен метаболизъм, диабет и затлъстяване.
Извара/Котидж сирене
Този продукт е много често възхваляван от привържениците на правилното хранене. Изварата обаче има висок инсулинемичен индекс. И ако добавите към нея подсладители или плодове, този индекс ще стане още по-висок и ще увеличи възможното нарушение на въглехидратния метаболизъм.
* Тази статия има само информационна цел. Ако имате заболяване или друг медицински проблем, най-добре да се обърнете към вашия лекар.
Може би си струва да прегледате отново диетата си, защото има храни със статус на "здравословни", които всъщност ви пречат да отслабнете. Ендокринологът Катя Йънг състави списък на тези храни и някои от тях определено ще ви изненадат.
Този зеленчук е много добър за имунитета
Растителни масла с преобладаващо съдържание на омега-6
Това са царевичното, сусамовото, слънчогледовото, тиквеното и соевото олио. Те могат да доведат до възпалителни процеси с преход към хронична форма. А възпалението предизвиква развитие на състояние на инсулинова резистентност, при което е много трудно да отслабнете. Често получаваме излишък от растителни масла от полуфабрикати и сладкарски изделия, които консумираме.
Сухари и оризовки
Те се приготвят на много висока температура. По време на тази топлинна обработка фибрите, витамините и минералите се унищожават и зърната стават просто рафинирани въглехидрати.
Подсладители
Опитвайки се да направят правилната диета, много хора решават да спрат със захарта и да преминат към подсладители. Това не е нищо повече от самозаблуда. Подсладителите взаимодействат с вкусовите рецептори, отговорни за сладкия вкус, и поддържат пристрастяването към сладко, което е изключително трудно да се прекъсне.
Фруктоза, плодови сокове, пресни плодове
Най-добрите съвети за дълъг и здравословен живот
Фруктозата е два пъти по-сладка от захарта, но се усвоява бавно, така че човек не се чувства сит и рискът от преяждане се увеличава. Спокойно можем да изядем половин килограм ягоди или няколко банана, но след половин час отново изпитваме глад. Ако има излишък от фруктоза, черният дроб я складира в мастно депо, което води до нарушен въглехидратен метаболизъм, диабет и затлъстяване.
Извара/Котидж сирене
Този продукт е много често възхваляван от привържениците на правилното хранене. Изварата обаче има висок инсулинемичен индекс. И ако добавите към нея подсладители или плодове, този индекс ще стане още по-висок и ще увеличи възможното нарушение на въглехидратния метаболизъм.
* Тази статия има само информационна цел. Ако имате заболяване или друг медицински проблем, най-добре да се обърнете към вашия лекар.