Крис де Бърг ще има концерт в Иран
Крис де Бърг ще има концерт в Иран / netinfo

Иранските власти са одобрили плановете за концерти на ирландския певец Крис де Бърг заедно с иранската поп група "Ариан", съобщи Ройтерс.

За първи път след ислямската революция в Иран през 1979 година в страната иранска естрадна група ще изнесе концерт заедно със западен поп-певец, посочва агенцията. Концертите трябва да се състоят юни и юли догодина.

Крис де Бърг и "Ариан" вече са записали заедно песента "Мелодия за мир", която според мениджъра на иранските музиканти трябвало "да представи пред целия свят миролюбивия дух на иранците".

Според Ройтерс Крис де Бърг е сред най-популярните в Иран западни поп-изпълнители. По принцип иранските власти забраняват излъчването на изпълнения на западни поп-изпълнители. Понякога държавното радио излъчва инструментални мелодии. На черния пазар могат обаче да се намерят пиратски копия на всички популярни западни изпълнители.

Иранските музиканти трябва да получат одобрението на властите преди за всяка своя нова песен, посочва Ройтерс.

Получаването на разрешение за концерт с изпълнители от чужбина е един невероятно труден процес в Иран. Текстовете на песните внимателно се анализират, за да се провери дали не противоречат на ислямските ценности. Някои музикални стилове по принцип са забранени, тъй като в тях се усещало прекалено силно влиянието на Запада, пише агенцията.