Красива съпруга = щастлив брак
Красива съпруга = щастлив брак / sxc.hu

За мъжете ключът за дълъг и щастлив брак се крие не толкова в съвместимостта на характерите и сходните интереси, колкото в привлекателността на съпругата им.

Учени от Тексас установили, че мъжете с привлекателна съпруга се радват на по-щастлив брак, а задоволството им от семейния живот се запазва с течение на времето.

Това обаче не важи за жените. Според изследването привлекателността на съпруга не играе особена роля за това доколко щастлива или удовлетворена е съпругата.

Психоложката Андреа Мелцер от Южния методистки университет изследвала над 450 млади семейства в продължение на четири години. Преди изследването всеки мъж и жена били помолени отделно до осем пъти да оценят задоволството си от брака си от екип от обективни и независими учени. Съпрузите били по-доволни от съпругите в началото на брака. С течение на времето мъжете със съпруги, които били оценени като привлекателни, оставали по-доволни в брака си от половинките си, пише БГНЕС.

Привлекателните съпруги като цяло също били по-удовлетворени и учените смятат, че щастливият съпруг води и до по-щастлив брак. Привлекателността на съпруга обаче не оказва влияние върху брака. Жените не били повече или по-малко доволни в началото на брака си или в следващите четири години в зависимост от това дали съпругът им е повече или по-малко привлекателен.