/ iStock/Getty Images
Безпилотна космическа капсула "Союз" бе изстреляна към Международната космическа станция, съобщиха световните осведомителни агенции.
Тя трябва да върне на Земята двама руски космонавти и  американски космонавт.

Очаква се "Союз МС-23" да се скачи с Международната космическа станция в 03:01 минути българско време в неделя. Тя ще замени кораба "Союз МС-22", с който Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франк Рубио достигнаха до МКС през септември миналата година и трябваше с него да се върнат на Земята след шестмесечна мисия. На 15 декември обаче бе установено, че капсулата се разхерметизира, от нея изтича охладителна течност и това наложи промяна в плановете.

От руския Център за управление на полетите съобщиха, че корабът "Союз МС-23" се очаква да върне на Земята Прокопиев, Петелин и Рубио на 27 септември.

За 6 април е насрочено "Союз МС-23" да се отдели за кратко от МКС и да се скачи към малкия руски изследователски модул "Поиск", предаде ТАСС. Причината за планираната маневра не се уточнява.

Преди седмици бе установено, че и руският товарен кораб "Прогрес МС-21", който бе скачен с МКС от миналата година, също е разхерметизиран. Той се отдели от МКС и бе спуснат контролирано до Земята, като останките му паднаха в Тихия океан.
БТА