Концертът за световна промяна LIVE EARTH
Концертът за световна промяна LIVE EARTH / netinfo
Дарик радио ще е единствената българска медия, предаваща на живо от концерта за спиране на промяната на климата в Хамбург, Германия. Във втория по големина пристанищен град в Европа в момента тече трескава подготовка на последните детайли за сцената и за синхронизацията на концерта. Всички се молим за хубаво време утре, защото за разлика от България, тук температурите не надхвърлят 15 градуса в последните дни.

Концертът ще се предава в рамките на 24 часа на живо от 8 световни града – Лондон, Ню Йорк, Йоханесбург, Рио де Жанейро, Хамбург, Токио, Шангхай и Сидни. Всички градове, участващи в инициативата на Ал Гор и Кевин Уол, засвидетелстват активността си в борбата с промяната на климата – кметът на Ню Йорк например заяви, че няма да чака Вашингтон да взима мерки, а сам Ню Йорк ще стане водеща столица за разрешаване на проблемите с отделяните вредни газове в атмосферата. Берлин, Хамбург, а и цяла Германия тази година не само обещават, а и изпълняват обещанията си. Всички знаем, че председателството на Германия и усилията на Ангела Меркел на срещата на върха в Хайлигендам дадоха резултат и бе постигнат компромис от всички членки на Г-8 за намаляване на отделяния в атмосферата въглероден диоксид.

След като в Лондон пеят звезди като Дюран Дюран и Мадона, логично е човек да се замисли кой ще пее на останалите концерти. В Хамбург по-известни имена са: Крис Корнел, за когото слушателите може би си спомнят от саундтрака към последния филм за Джеймс Бонд, Казино Роайл; рапърът Снууп Дог, мисля, няма нужда от представяне. Допреди две седмици това бяха световно-известните имена в списъка, а останалите бяха известни немски изпълнители и групи. Наскоро обаче беше обявено ексклузивното участие на Шакира и Енрике Иглесиас в Live Earth в Хамбург.

Мястото – стадионът Нордбанк-Арена в Хамбург, който побира близо 60 000 души – се очаква да бъде препълнен, защото вече почти не се намират билети за събитието. Интересно е, че е организиран транспортът за Live Earth. Всеки закупен билет осигурява на зрителя безплатен транспорт за деня към и от концерта в мрежата на градския транспорт на Хамбург. Тази практика не е въведена специално за концерта, но пък е добър пример, който може да бъде възприет и от софийското СКГТ.

Стани част от глобалното движение за спасяване на планетата на www.LIVEEARTH.ORG