Кейкът определено е най-лесният десерт, който може да си приготвите вкъщи. Рецептите за него са много, но винаги сполучливи. Експериментирайте в кухнята и зарадвайте близките си с този вкусен и лесен кейк по рецептата на Мери Бери от канала 24kitchen във vbox7.

 Нужните продукти са:

1 с.л. разтворимо кафе
4 големи яйца от свободни кокошки
225 г маргарин
225 г захар са
225 г брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер
 
За пралина:

100 г захар
75 г бланширани лешници
 
За крема с кафе:

1 с.л. разтворимо кафе
125 г безсолно масло
225 г пудра захар

Начин на приготвяне:

1. За блатовете намаслете две форми с пружина  (диаметър 20 см) и постелете дъното им с хартия за печене.

2. В голяма купа сипете разтворимото кафе и добавете 1 ч.л. гореща вода. Разбъркайте докато кафето се разтвори напълно. Добавете яйцата, брашното, маргарина, захарта и бакпулвера и разбийте с помощта на миксер до хомогенност. Разпределете сместа в двете форми и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор) 30 минути.

3. За пралина сипете захарта заедно с 4 с.л. вода в съд от неръждаема стомана с дебело дъно. Бъркайте с помощта на дървена лъжица докато захарта се разтопи и сиропа стане прозрачен. Извадете лъжицата и оставете сместа да заври. Не разбърквайте, може само леко да разклатите съда при необходимост. Варете докато балончетата започнат да потъват надолу, а цветът стане златист. Добавете целите лешници и разклатете, за да се покрият със сиропа. Пресипете в тава, постлана с хартия за печене и оставете настрани. Щом ядките изстинат, счукайте ги.

4. За крема разтворете кафето в 1 ч.л. гореща вода. В голяма купа разбийте маслото с помощта на мкисер, до пухкавост. Добавете пудрата захар и кафето малко по малко, при непрекъснато разбиване. Разбивайте докато сместа стане светла и въздушна.

5. Поставете блат върху поднос или голяма чиния. Изсипете половината крем върху блата и го разстелете равномерно. Поръсете половината пралин. Захлупете с втория блат. Върху него нанесете останалия крем. Поръсете с останалите карамелизирани ядки.