Ябълковият сладкиш е непреходна класика. С ябълки може да приготвите  – кекс, пай, крамбъл, торта, брауни – стотици са вариантите и възможностите за използването им. Десертите с тях имат страхотен вкус и аромат, а сериозното им предимство е, че се приготвят с плодове, които са достъпни целогодишно. Каналът "24kitchen" във vbox7 представя една вкусна и лесна рецепта за карамелизиран ябълков кейк.
 
Ето нужните продукти:

1 ч.л. масло
1 с.л. мека кафява захар
180 г захар
1/2 ч.ч. гореща вода
3 ябълки "Грени Смит"
щипка канела
165 г безсолно масло
1 1/2 шушулка ванилия
200 г заквасена сметана
3 големи яйца
230 г брашно
220 г захар
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Обелете ябълките и отстранете вътрешността им със семките с помощта на специален уред. Нарежете на кръгчета. Поставете кръгчетата ябълки във вода с лимонов сок, за да не потъмнеят.

2. Намажете с масло тавичка или форма за печене. Поръсете кафявата захар.

3. В тиган сипете 180 г захар и изчакайте да се карамелизира, като разбърквате лекос помощта на силиконова шпатула. Щом се образува тъмнозлатист карамел, добавете горещата вода.

4. В купа сипете брашното, содата бикарбонат, бакпулвера, захарта и канелата. Добавете маслото на стайна температура и разбийте с помощта на миксер до хомогенност. Накрая добавете 100 г заквасена сметана и разбийте отново.

5. В друга купа разбийте яйцата с останалата заквасена сметана. Добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия и разбъркайте. Добавете сместа към сместа с брашно и масло. Разбийте с помощта на миксер, на висока скорост, в продължение на 2 миунти.

6. Изсипете карамела върху кафявата захар. В него подредете кръгчетата ябълки, като ги застъпвате. Върху ябълките изсипете кексовата смес. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 35 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още 10-15 минути.

7. След като извадите сладкиша, поставете голяма чиния върху тавата. Изчакайте няколко минути и обърнете сладкиша. Гарнирайте с бита сметана.

ябълков кейк
iStock/Getty Images