/ iStock
Тайландски съд вкара за две години в затвора мъж заради продажба на сатирични календари с жълти гумени патици, които според прокурорите са обида за кралското семейство, съобщи АФП.

Календарът за 2021 г. включвал серия от гумени патици в пози, които според съда в Банкок наподобявали тайландския крал.

26-годишният Наратхорн Чотманконсин първоначално е получил присъда от три години затвор за продажбата на календарите на популярната продемократична фейсбук страница „Ratsadon”, съобщават тайландските адвокати за правата на човека (TLHR).

"Но присъдата беше заменена с две години без право на освобождаване, след като подсъдимият даде показания, които бяха от полза за следствието", се казва в изявление на TLHR, правна група, която действа по много дела за lese majeste.



Жълтите играчки се превърнаха случайно в символ на продемократичното протестно движение през 2020 г., след като демонстрантите използваха големи надуваеми патици, за да се предпазят от полицейския сълзотворен газ и водните оръдия. Атрибутите с мотиви на гумени птици бързо започнаха да доминират в уличните шествия, като се появяваха на всичко - от шапки до щипки за коса.

През последните години използването на законите за lese majeste в Тайланд се е увеличило драстично, като от 2020 г. насам са повдигнати обвинения на повече от 200 души, според TLHR.

Human Rights Watch заяви, че решението на съда "показва, че тайландските власти сега се опитват да наказват всяка дейност, която считат за обида на монархията. Този случай изпраща послание до всички тайландци и до останалия свят, че Тайланд се отдалечава все повече от превръщането си в демокрация, която зачита правата на човека".
БГНЕС