Приемането на калций намалява риска от рак на дебелото черво и от тумори на другите органи в храносмилателната система при жените и мъжете, гласят публикувани резултати от обширно изследване, направено в САЩ, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Авторите на изследването стигнали до заключението, че консумирането на мляко и млечни продукти, както и на други храни, богати на калций, а също и на хранителни добавки на основата на този елемент, намалява вероятността от поява на ракови заболявания на храносмилателната система.
При жените една пета от участвалите в експеримента, които са поемали повече калций (1,881 милиграма дневно), са били изложени на 23% по-малък риск от рак в сравнение с другата група, които са консумирали по-малко калций (494 милиграма дневно). Това свойство на калция е било особено силно изразено при рака на дебелото черво.
При мъжете 20% от участвалите в експеримента, които са поемали повече калций (1,530 милиграма дневно), са били изложени на 16% по-малък риск от рак в сравнение с другата група, които са консумирали по-малко калций (526 милиграма дневно), посочват учените, чието изследване е публикувано в американското медицинско списание "Archives of Internal Medicine".