Когато бананите узреят, те отделят етилен, който ги кара да пожълтяват и след това да покафеняват. Не е възможно да спрете процеса напълно, но има няколко начина да го забавите, така че чепката да издържи по-дълго и да не презрее твърде бързо, съветват експерти. Първото нещо, което трябва да направите, е да извадите бананите от чантата, така ще запазят привлекателния си вид по-дълго. Ако обаче сте купили неузрели банани, можете да ги оставите в торба, за да ускорите узряването.

Слънчевата светлина и топлината ще накарат плодовете да узреят по-бързо и да се появят кафяви петна - тъмно и хладно място е по-подходящо за съхранение, но не и хладилник. Съхранявайте бананите на хладно и тъмно място, но не в хладилник!

Дори при минусови температури от 0 до 4 градуса по Целзий плодовете бързо ще почернеят поради разширяването на водата в жилките. Между другото, бананите не са единствените плодове, които отделят етилен, когато узреят, така че ги съхранявайте отделно от ябълки, круши, авокадо, домати и картофи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер