Витамин D, познат още като слънчевия витамин от огромно значение за правилното функциониране на човешкия организъм.

Ендокринологът Татяна Бочарова изброи продукти, които частично ще помогнат за компенсиране на липсата на витамин D в организма. Съветите ѝ цитира РИА Новости.

Специалистът препоръчва в диетата да се включат мазни риби: сьомга, риба тон, треска и сардини. Тя също така съветва да се яде яйчен жълтък.

„Освен това днес се произвеждат мляко, кисели млека, сокове, обогатени с витамин D – производителите ги облъчват с ултравиолетова светлина. Невъзможно е обаче да се покрият нуждите на организма от витамина само с храна. Ако си поставите такава цел, вие ще трябва да ядат около един килограм треска всеки ден", подчерта Бочарова.

мляко
iStock/Getty Images


Според нея е изключително важно да се правят слънчеви бани от май до септември. Има и препоръки  за това колко витамин D трябва да се приемат на ден.

Необходима е консултация с лекар-специалист, за да се определи правилната индивидуална доза, ако имате дефицит на витамин D.

 
Рамблер