Качеството на спермата зависи от костите
Качеството на спермата зависи от костите / sxc.hu

Американски учени установиха, че качеството на спермата зависи от състоянието на костите.

Изследването е проведено от екип под ръководството на Джерард Карсенти от Колумбийския университет в Ню Йорк. Предмет на интереса на учените е било влиянието на хормона остеокалцин върху репродуктивната способност у мъжа. Хормонът се синтезира в младите клетки, наричани остеобласти, участващи в образуването на костната тъкан.

Екипът поставил остеобласти в клетъчни култури от тестиси и яйцеклетки на мишки. В резултат било наблюдавано трикратно увеличение на продукцията на тестостерон - хормонът, необходим за нормалното съзряване на спермата. На яйцеклетките остеобластите не повлияли. На втори етап от изследването от новородени мъжки мишки бил премахнат гена, отговарящ за синтеза на остеокалцина. Размерът на тестисите им бил значително по-малък от нормата, посова БГНЕС.

Освен това спермата на генетически модифицираните гризачи съдържала по-малко сперматозоиди, отколкото тази на здравите им събратя.

Изводът на учените е, че остеокалцинът е в пряка връзка с мъжките репродуктивни способности. В по-нататъшен план екипът на Карсенти възнамерява да изясни възможно ли приемът на остеокалцин да лекува мъжки стерилитет.