/ iStock
Вижте една от най-изисканите чаени церемонии
Чаят е сред най-популярните напитки в света и втората най-консумирана напитка след водата. На света има 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. 

Черният чай произхожда от Китай и се отличава от другите сортове чай заради силното окисляване. При този процес чаените листа на растението Camellia sinensis придобиват характерния си тъмен цвят и се появяват землисти нотки. Когато се запари, черният чай обикновено има типичен кехлибарен или кафеникав оттенък и по-силни вкусове и аромати.

Наименованието на чая в повечето езици, включително и в българския, произлиза от китайската дума „茶“, което се прознася „ча“. 

Според една от най-популярните легенди чаят се появява през 2737 г. преди новата ера. По това време Китай се управлява от император Шен Нун. Той е бил известен като познавач на билките и правил различни отвари. Веднъж в кипящата вода паднали донесени от вятъра листенца на чаено дърво. Шен Нун опитал отварата и толкова харесал аромата и вкуса ѝ, че до края на живота си пиел единствено нея.

В някои страни пиенето на чай е истинско изкуство. В Китай чаят е важен елемент от културата на страната. 

чай
iStock

В страната основно се пият два вида чай – бял и зелен. 

Ето и как се приготвя: В чашата за чай най-напред се налива вода, подходяща по температура, а след това в нея се изсипва необходимата доза сух чай. 

Сред най-изисканите чаени церемонии е т. нар Гонгфу Ча. При церемонията се използват малки чайници с обем около 100 – 150 мл. Те са изработени от специална глина от Източен Китай, като се смята, че такъв тип чайник допринася към вкуса на напитката. Масичката трябва да е достатъчно голяма, за да побере цялата посуда, необходима за церемонията. Според етикета гостите трябва да одобрят избора на чая. Обстановката трябва да е спокойна и приятна, подходяща за релакс. Церемонията започва със затопляне на чайника и завършва с прехвърляне на използваните листенца в чиста купа.

При церемонията Гонгфу Ча обикновено се запарват улонгите, но може да се използва и ферментиралия вид чай пу-ер.

Пиенето на чай в Китай е и израз на уважение. Например, при семейните събирания, по-младите предлагат чай на по-възрастните. На традиционните сватби в страната булката и младоженецът поднасят чай на родителите си, като израз на благодарност. 

В Китай чаят също така се определя и като лекарство за 10 000 болести. 

Смята се, че чаят се използва като лекарство още от зората на китайската цивилизация. Различните видове се използват активно в традиционната китайска медицина за профилактика и лечение.

Напитката е част и от традиционната китайска медицина. Традицията включва специални ритуали и методи за приготвяне на чай, които се предават през поколенията.
БГНЕС, NOVA, Уикипедия