Историята на червилото
Историята на червилото / снимка: sxc.hu

Червено, розово, бордо, с телесен цвят ... червилото идва в най-различни нюанси и форми благодарение на интересните идеи на големите марки. Но питали ли сте се някога как се е стигнало до този толкова необходим аксесоар за жените и кога за първи път те са започнали с него да се разкрасяват?

Историята на червилото датира от преди повече от 5000 години, когато дамите стривали скъпоценни камъни и ги нанасяли на устните за блясък. В древен Египет с помощта на специална техника жените получавали цвета за устните от йод. Но при непрекъснато използване на този вид "червило" се хващали болести, а и оттам идва названието "целувката на смъртта". Твърди се също така, че Клеопатра украсявала устните си с "червило" получено от смлени насекоми и яйца от мравки. Освен насекомите в сместа се слагали рибени люспи за блясък, пише БГНЕС.

През 16 век във Великобритания Кралица Елизабет популяризира червилото, с което акцентирала върху бледия си тен. Това обаче не продължило дълго, а през 1653 година свещеникът Томас Хел създава движение, с което определя гримирането за "дело на дявола".

Въпреки че през 18 век гримът не е бил популярен, бледият цвят на кожата означавал висша класа, а за онези, които имали слънчев тен, се знаело, че работят на полето. В началото на 20 век нещата се променят и през 30-те години се прави истинска малка революция.

Хейзъл Бишоп намира истинската формула за червилото и в производството започнали да се използват най-различни видове восък, пигмент и масла. Тази формула практически съществува до ден-днешен.

Червилото днес съдържа витамин Е, хидратиращи средства, какаово масло и колаген.