Супер синя кървава Луна - Австралия
Супер синя кървава Луна - Австралия / БГНЕС
Тъй наречената далечна страна на Луната дълго време беше считана за загадка, тъй като тя не е видима от Земята. Но тя не е тъмна, напук на наложилото се схващане чрез легендарния албум на "Пинк Флойд" "The Dark Side of the Moon", съобщава ДПА.

Вярно е, че Луната се движи в орбита около нашата планета, но винаги е изложена към нас откъм едната си страна. Но през това време Слънцето я огрява отвсякъде, така че нашият естествен спътник няма постоянна тъмна страна.

Разкриха как Луната останала с едно лице за Земята

По време на пълнолуние частта от Луната, която виждаме, е огрявана от слънчевите лъчи и за нас тя е ярка. По време на новолуние Слънцето огрява противоположната ѝ страна. Страната, която е обърната към нас, тогава тъне в мрак.

Изключително рядко заради размера на  спътника ни лунно затъмнение осигури  впечатляващ спектакъл на много места по  света. Стотици хиляди хора имаха възможност да се насладят на гледката как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името "кървава". Тя беше наречена също "синя", защото това е второто пълнолуние за месеца и "суперлуна", заради близостта ѝ със Земята.
БГНЕС

Първите снимки от обратната страна на Луната бяха получени през 1959 години, благодарение на съветския космически апарат "Луна-3". Американските астронавти от мисията "Аполо 8" бяха първите хора, зърнали отдалечената част на Луната със собствените си очи.

Показаха снимки от тъмната страна на Луната

Заглавието на легендарния албум на „Пинк Флойд“ всъщност е заимствано от американския писател Марк Твен: "Всеки от нас е Луна и има своята тъмна страна, която не показва на никого". Но Твен по-скоро се е фокусирал върху различните особености на характера, а не е имал предвид астрономията.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА