/ iStock/Getty Images

От фармакологична гледна точка най-голям интерес будят цветовете, листата и коренът на лечебната иглика. Коренът е богат на гликозиди като примеверин и примулаверин, а се отчита и високо съдържание на тритерпени и сапонини. С най-голямо значение за полезното действие на листата и световете от лечебна иглика са високите дози флавоноиди в тях. Този химичен състав обяснява двете най-изразени действия на лечебната иглика:

  • Седативно (успокоително);
  • Спазмолитично (отпускащо гладката мускулатура);

 

С оглед на тези си действия лечебната иглика се прилага като средство от народната медицина за овладяване на остри и хронични здравословни проблеми като:

  • Безсъние – съчетава се добре с валериана, която е най-често ползваната билка за подобряване на съня;
  • Хиперактивност при деца и повишена тревожност при възрастни;
  • Бронхит със суха или влажна кашлица – лечебната иглика успешно допринася за извеждането на секрета, задържан по протежението на респираторната лигавица;
  • Мигрена – основна теория за произхода на мигренозното главоболие е спазъмът на определени кръвоносни съдове в мозъка. Мощното спазмолитично действие на лечебната иглика допринася за облакчаване на острите и хронични мигренозни пристъпи;
  • Акне и други кожни проблеми – със силно почистващо кожата действие, лечебната иглика предотвратява запушването на порите и успокоява възпалението и придава на кожата гладък и свеж вид;
  • Ускорено съсирване на кръвта – билката показва и известни антикоагулантни свойства;

 

 

Най-често лечебната иглика се ползва в сушен вид за приготвяне на чай, като силно концентрирана тинктура или в състава на кремове и унгвенти за външно приложение върху кожата.

 

Повишено внимание и задължителна лекарска консултация се изисква преди ползване на продукти от лечебна иглика от бременни или хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Мярката се налага поради потенциалния риск от засилване действието на антикоагулантите и поради неизясненото действие на билката върху развитието на плода през бременността.

Прочети още на: Лечебна иглика – първата пролетна билка вече цъфти | Puls.bg - https://www.puls.bg/bilki-c-19/lechebna-iglika-prvata-proletna-bilka-veche-tsfti-n-30639
Игликата е сред най-полезните билки. Тя е от първите цветя, с които ни дарява природата.

Билката, която помага на белия дроб и дихателните пътища (ВИДЕО)

За лечебна цел при игликата се ползват коренът, цветовете и листата. Коренът съдържа гликозиди като примеверин и примулаверин, има и тритерпени и сапонини.

iStock/Getty Images

Билката е богата на флавоноиди. Този химичен състав определя лечебните й свойства. Тя действа като успокоително и отпускащо мускулатурата.

В народната медицина се използва за остри и хронични здравословни проблеми. Препоръчва се при безсъние, хиперактивност при деца и при тревожност при възрастните. Полезна е при бронхит със суха или влажна кашлица. Игликата много добре почиства кожата.

iStock/Getty Images

Билката се суши и се ползва за приготвяне на чай. Тя се съдържа и в кремове за нанасяне върху кожата.

Бременни или хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, трябва да са изключително внимателни, ако приемат иглика за лечебни цели.

Вижте още:

Глухарчето - лекарството, което можем да открием в градината

Ванилията - черното цвете на ацтеките

Алое - растението на безсмъртието

Подправката, която ще направи всички хора столетници

Защо е толкова лековит мурсалският чай?


За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук