Медуницата е многогодишно тревисто растение. Латинското наименование на растението идва от латинската дума “pulmoa”, което значи бял дроб. Вижте в канала "Баба знае" във

Билката не случайно е наречена така, тъй като в миналото се е използвала при кашлица, заболявания на дихателните пътища и белите дробове. За нея е характерно високо количество на слузни вещества, което я прави подходяща при бронхити, кашлици и астма. Установено е още наличието на рутин, което ѝ придава висока антиоксидантна активност.

Медуница
iStock/Getty Images

Освен при изброените здравословни проблеми, слузните вещества имат благоприятен ефект и при стомашно-чревни неразположения, тъй като овлажняват лигавицата на червата и стомаха.

5 симптома, че имате проблем с белите дробове (ВИДЕО)

Билката е и богат източник на веществото алантоин, който стимулира деленето на кожните клетки. Поради тази причина медуницата се използва при проблеми с кожата, както и за зарастване на рани.

медуница
iStock/Getty Images

Освен това, медуницата е богата и на минерални елементи и витамини, които допълнително допринасят за благоприятния ѝ ефект при различни състояния и заболявания.