/ ThinkStock/Getty Images
Свастиката и фалосът са любимите символи на българина – това каза художникът Христо Тренев. Той кръщава грозните, нецензурните и неграмотните надписи по фасадите на сградите и всички повърхности в градовете „Гробарт”. Това е името и на Фейсбук страницата му, на която той публикува снимки на драсканиците.
 
Според него, докато тези надписи са по стените на стените около нас, децата от малки свикват с тях и започват да ги намират за нещо нормално. С тази страница той иска да обърне вниманието на хората, които отдавна са свикнали със заобикалящата ги среда и не им обръщат внимание.

Българин „увековечи“ любовта си на антична стена в Италия, арестуваха го
 
Фейсбук страницата „Гробарт” няма много последователи, защото, както името, така и съдържанието ѝ отблъскват.
 
Христо Тренев обясни, че е парадоксално, но хората обръщат много повече внимание на това какво виждат на стената в социалната мрежа, отколкото по стените на ежедневния си маршрут. Най-страшното, според него, е, че те отдавна са свикнали с драсканиците и не им обръщат внимание:
 
„Любимите два символа на българина са свастиката и фалосът. Всеки изживява своя апогей като ги рисува и се чувства по-пълноценен. Знаете и вица за пиши ... и да си ходим, което си е станало като народна поговорка“.

Арестуваха Благой Георгиев в Рим, опитал да дълбае инициалите си на Колизеума
 
Със страницата с мото „Грозно, та дрънка” той иска да предизвика промяна.
 
Съветва хората, които имат нужда да се изразят с нещо грозно и негативно, да го направят в социалните мрежи, а не по стените на града. А общините от своя страна да финансират повече художници, които да превърнат същите тези стени в нещо красиво и шарено, защото разликата между графити и „Гробарт” е огромна.