Хормонът на любовта повишава привлекателността на жената
Хормонът на любовта повишава привлекателността на жената / снимка: БГНЕС, архив

Хормонът окситоцин прави представителките на слабия пол по-интересни и красиви, мъжете „превъртват” по жената, когато вдишват уханието на окситоцина, който се излъчва от нея.

Учени установили, че е достатъчно да сложиш окситоцин в спрей, за да бъде възприет като привлекателен човекът, който се е напръскал с него.

Все пак този спрей не трябва да се възприема като еликсир на любовта. Той няма да накара един мъж да се влюби в случайна жена, а само ще засили привлекателността на любимата жена или дамата, към която има определен интерес. Специалистите смятат, че хормонът е полезен за еволюционното засилване на моногамията.

При експеримента мъжете трябвало да преценят жените по снимки. Те оценявали красотата им и доколко са желани дамите преди и след контакт със спрея, пише БГНЕС. Снимките били на съпруги, любовници и почти непознати представителки на слабия пол.

По време на изследването учените сканирали мозъка на мъжете. Оказало се, че при гледане на любимата жена под въздействието на окситоцина в мъжкия мозък се активизирала зоната, отговорна за радостите. Така хормонът само засилвал чувствата им към партньорката.