"Женският хормон" окситоцин влияе и върху сексуалната възбуда на мъжете, установиха учени
"Женският хормон" окситоцин влияе и върху сексуалната възбуда на мъжете, установиха учени / iStock/Getty Images
Доскоро се смяташе, че хормонът окситоцин се произвежда предимно в женското тяло. Но се оказа, че той играе важна роля и в мъжката сексуалност, информира РИА Новости. Окситоцинът е малък протеин, пептид от девет аминокиселини. Той се произвежда от определени мозъчни клетки - хипоталамусни неврони. Засяга репродуктивната функция на жените, лактацията и раждането, а също така определя модела на поведение на майката, поради което често се нарича "женски" хормон.

Окситоцинът влияе и върху психоемоционалната сфера: той прави човек доверчив и добронамерен, особено в рамките на собствената му социална група или семейство. Но най-популярната и добре позната роля на окситоцина, заради която го наричат "хормон на любовта", е във връзка с репродуктивните функции, сексуалността и романтичните емоции.

Неговият ефект върху женската сексуалност е доста добре проучен. Доказано е, че той засилва сексуалната възбуда и оргазма при жените. Но се оказа, че окситоцинът контролира физиологични механизми и при мъжете.

Окситоцинът се предава от мозъка до различни части на тялото чрез кръвния поток и по невронни вериги чрез структури, наречени синапси. Японски изследователи, водени от професор Хиротака Сакамото от университета в Окаяма, заедно с колеги от САЩ и Великобритания, предполагат, че някои от окситоциновите вериги достигат до лумбалната област и контролират сексуалната функция при мъжете.

За да проверят тази хипотеза, авторите инжектират хормона на любовта в гръбначния стълб на мъжки плъхове, което увеличава сексуалната активност на животните. Оказа се, че окситоцинът стимулира невроните в областта на гръбначния мозък, наречена генератор на гръбначна еякулация (SEG) - тези неврони контролират мускулите в основата на пениса.

Но не е изяснено дали производството на окситоцин е причината за възникването на сексуалната възбуда или е следствие от нея. Американски учени от университета в Юта са подготвили рецензия, в която са комбинирали резултатите от работата по тази тема през последните 20 години.

И те бяха изненадани да открият, че когато доброволци поемат окситоцин чрез капки в носа, тяхната сексуална възбуда не се е увеличила в сравнение с контролната група.

Но се наблюдава обратното: при възбудата у хората, независимо от пола, и нивото на окситоцин се повишава. Според изследванията, максималното ниво на хормона на любовта се достига по време и след оргазъм.

Нивата на окситоцин при мъжете се нормализират около половин час след еякулацията. Именно с това у тях, според учените, възниква така нареченото „чувство за ситост“ веднага след полов акт.

Освен това онези, които са получавали окситоцин интраназално преди полов акт, са имали по-силен оргазъм, по-дълбоко чувство за „ситост“ и не са имали желание за нов акт. Оказа се, че хормонът е отговорен и за състоянието на спокойствие, което се появява при мъжете след секс.

Може би, предполагат авторите на рецензията, основната задача на хормона на любовта е да създава специални усещания след сексуален контакт.

Мъжете, участващи в експериментите, най-често получавали окситоцин през носа. Не е безопасно да се извършват подобни експерименти с жени: това вещество оказва значително влияние върху тяхната репродуктивна функция, поради което психотропният ефект на хормона е по-добре проучен при мъжете.

Многобройни изследвания показват, че окситоцинът намалява тревожността, напрежението, безпокойството при мъжете, те стават по-отворени, по-често гледат събеседника си в очите, разбират и чувстват хората по-добре и им се доверяват. Това състояние помага за възникването и развитието на романтични отношения.

Последните експерименти с мишки показват, че след чифтосването и освобождаването на окситоцин мъжките стават по-спокойни и смели, по-малко реагират на стресови фактори и не са толкова активни в избягването на опасни ситуации.

Учените отдават това на факта, че основната част от хормона се произвежда в хипоталамуса - частта от мозъка, която регулира ендокринната система, където възникват всички положителни чувства, свързани с него.

Но има и друга област на мозъка, която също произвежда окситоцин - поддържащото ядро ​​на пределната ивица на амигдалата. Редовното му активиране причинява разочарование и депресия, а сигналите за опасност и тревога тръгват от там.

Въпреки че авторите откриват окситоциновите неврони в амигдалата както при мъжете, така и при жените, се оказа, че при последните стресът увеличава производството на хормона по-активно. Според изследователите това обяснява защо при жените тревожните разстройства се развиват по-често и протичат по-тежко отколкото при мъжете.

Превод и редакция: DarikNews