/ ThinkStock/Getty Images
Изследване на пещерно изкуство разкри, че ранните хора са използвали звездите като примитивен календар още преди 40 000 години и вероятно са следели съзвездията, когато са плавали, съобщи в. "Дейли мейл".

Някои пещерни рисунки, смятани за символи на животни, всъщност са съзвездия, твърдят учени от университетите на Единбург и Кент.

Според тях древните хора са познавали добре звездите още преди 40 000 години и са отмервали времето, като са следили как те бавно променят положението си на нощното небе. Досега специалистите смятаха, че първи това са правили древните елини хиляди години по-късно.

"Ранното пещерно изкуство показва, че хората са имали напреднали познания за нощното небе през последната ледникова епоха. Интелектуално те надали са се различавали от нас", каза ръководителят на екипа д-р Мартин Суетман.

Учените са изследвали детайли от палеолитни и неолитни пещери в Турция, Испания, Франция и Германия. Те са ги датирали по използваните бои, а след това с компютърен софтуер са определили положението на звездите, когато са нарисувани картините.

Резултатите показват, че това, което прилича на абстрактни картини на животни, може да бъде интерпретирано като зодиакални знаци на базата на съзвездията, както са изглеждали в онези времена.

Във всички обекти пещерните творци са практикували метод за отмерване на времето на базата на астрономията, твърдят учените.

Древна колона от Гьобекли тепе в Турция е била "Розетският камък", предоставил на учените ключа за разшифроването на зодиакалния код. Смята се, че тя описва паденето на метеорит в Северна Америка преди 13 000 години, довело до рязко охлаждане и мини ледникова епоха в северното полукълбо. Всичко това е отбелязано на "Камъка на лешояда" с последователността на равноденствията и животински символи, представящи съзвездията.

Подобни доказателства учените откриха и в рисунка от пещерата Ласко, изобразяваща умиращ мъж с няколко животни, както и в най-старата известна скулптура - на Човека-лъв от пещерата Холенщайн-Щадел.
БТА