/ iStock/Getty Images
Малък хирургически робот, контролиран от Земята, демонстрира техника, използвана при извършване на операции, в Международната космическа станция (МКС), съобщи АФП. 

Това е нова стъпка за развитието на хирургията в космоса, която може да се окаже необходима за оказване на неотложна помощ по време на пътувания с голяма продължителност - например до Марс.

Дистанционното контролиране на робота може да спомогне и за развитие на хирургията на Земята - особено в регионите, в които няма хирурзи.

Роботът е разработен от компанията"Върчуъл Инсижън" (Virtual Incision) и университета в Небраска и носи името спейсМИРА (spaceMIRA). Той отлетя за МКС в края на януари на борда на ракета на "Спейс Екс". Транспортирането беше извършено в кутия с размер на микровълнова фурна. В четвъртък миналата седмица роботът беше включен и инспектиран от астронавтката Лоръл О'Хара, която понастоящем се намира на МКС.
 

Експериментът беше проведен в събота под ръководството на компанията производител, намираща се в Линкълн, щата Небраска. Демонстрацията продължи около два часа. Беше показана техника, ръководена дистанционно от шестима хирурзи. Роботът е екипиран с камера и има две ръце. 

Тестването на хирургическите стандарти включваше техники като манипулация и разрез, съобщи компанията. Използвана е еластична тъкан за симулиране на биологичен материал. 

Компанията е разпространила видеозапис.

Трудността на подобна операция се крие във времевата разлика между Земята и МКС, която е 0,85 сек.
Пълните данни са сравнени с подобни симулации, използващи същия материал, но на Земята. 

Опитът се определя от компанията като голям успех на всички участващи учени и хирурзи. Според хирурзите този експеримент ще промени бъдещето на хирургията, се казва в съобщение на "Върчуъл Инсижън" (Virtual Incision). 

Проектът е получил финансова помощ от НАСА.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Розалия Благоева/БТА