Гробът на Сюлейман Великолепни открит в Унгария?
Гробът на Сюлейман Великолепни открит в Унгария? / ThinkStock/Getty Images

Гробът на султан Сюлейман Първи, известен също като Сюлейман Великолепни, почти сигурно е открит в Унгария, където той е умрял през 1566 г., заяви унгарски изследовател, участвал в разкопки, които се извършват от октомври, предаде Франс прес.

Сюлейман Първи умрял през септември 1566 г. на 71-годишна възраст при обсадата на крепостта Сигетвар, на 190 км южно от Будапеща, от отоманската армия.

Сърцето на кралица Мария най-после ще намери покой в замъка "Пелеш"

"Можем да се обзаложим, че това е гробът, в който е положено сърцето на султана", увери ръководителят на екипа Норберт Пап. "Разкопките, които бяха прекъснати през зимата, ще бъдат възобновени през април следващата година. Тялото на султана, който управлявал Отоманската имприя в разстояние на 46 години, от 1520 г. до 1566 г., било пренесено в Константинопол, днешния Истанбул, но легендата гласи, че сърцето и вътрешните му органи са били погребани на мястото, където той е умрял".

Най-големите джамии в света (СНИМКИ)

Разкопките, извършвани с подкрепата на унгарското и турското правителство, позволиха да се открият също руини от джамия, манастир и други сгради на място, където навремето се е намирал отоманският град Турбек

Източник: БТА